TRÆN DIG I AT TÆNKE POSITIVT

Vores hjerne er kodet til at se de negative ting. Det betyder, at medmindre vi virkelig har øvet os, så ser vi automatisk de negative ting fremfor de positive. 

Og inden du siger – “Ja, den er god med dig, jeg er da et positivt menneske”, så tænk lige over denne: 

Er det din oplevelse, at DSB kører til tiden? Nej vel? 

Så kan jeg fortælle dig, at 90% af S-togene er fremme til tiden, mens tallet for fjerntogene er ca. 80%. For begge gælder det, at “til tiden” er max 3 minutter senere end planen. Det er vel egentlig meget godt, når alt kommer til alt. 

Hvordan kan det så være, at vi alle går og tænker, at togene næsten aldrig kører til tiden. 

Det er fordi vores hjerne er bedre til at spotte det negative.  Men der er mange gode grunde til at træne dig i at tænke flere positive følelser. 

 

POSITIVE FØLELSER SKABER MERE END GODT HUMØR

Ifølge en af verdens førende forskere indenfor positive følelser, Barbara Lee Fredrickson, giver positive følelser os et bredere syn på verden. Og med positive følelser bliver vi bedre til 

avanceret problemløsning

at samarbejde

at forandre os

at tænke langsignet

at tænke kreativt

Umiddelbart egenskaber som vi gerne vil have mere af. Så udover et bedre humør, så får du altså også andre gode egenskaber ud af at tænke positivt. Det er da en “win-win situation”. 

Men hvorfor tænker vi negativt? 

Det er der en logisk forklaring på – den korte version kommer her.

VORES HJERNE BLEV UDVIKLET TIL HELT ANDRE LIVSVILKÅR

Vores hjerne fungerer stort set, som den gjorde for 40.000 år siden. 

Og hvad var farligt for os der? 

Var det, at vi fik livsstilsygdomme, fordi vi brugte for meget tid på de sociale medier eller på at se dårligt tv?

Nej, det var det nok næppe 😊

Det farlige var, hvis vi fx mødte en sabeltiger. Hvis du skulle være i tvivl, så er det negativt at møde en sabeltiger – og det som var vigtigt for 40.000 år siden var, at hjernen skulle hjælpe os med at kigge efter den slags farer. 

I det tilfælde havde vi ikke lige brug for at tænke på de gode egenskaber, som jeg har beskrevet ovenfor. Nej, møder du en sabeltiger, så gælder det bare om at komme væk hurtigst muligt. Der er ikke brug for kreative eller langsigtede løsninger osv.

VORES HJERNE KOMMER IKKE I EN VERSION 2.0

Vores hjerne bliver ikke opgraderet som et andet stykke software.

Den tid, vi har levet som vi gør nu fylder så uendelig lidt det den tid, vi mennesker har eksisteret. 

Hjernens måde at fungere ændrer sig altså ikke bare lige, fordi vi har brug for det nu. Set i det store perspektiv er hjernen kodet til at sikre os den overlevelse, der var brug for 40.000 år tilbage. 

SÅ HVAD GØR DU?

Det gode er, at du kan træne det med hjælp af en lille taknemmelighedsbog. Den har jeg omtalt i et tidligere indlæg. Men jeg vil spare dig for et klik og give dig den korte version her. 

Du skal hver aften tænke på de 3 ting, du har været mest taknemmelig for i dag. Og så skrive det ned – gerne i en bog, du kun bruger til det formål. På den måde træner du hjernen til at kigge efter positive ting.

 Og gør du det hver dag i et stykke tid – så bliver det vane for dig. Og bedre vaner skaber livskvalitet.

Rigtig god fornøjelse.